Раціональне харчування: закони та принципи
Учені встановили, що стан здоров'я людини залежить від багатьох чинників, які об'єднуються в чотири групи, кожна з яких має різний за значенням вплив: генотип людини на 20% визначає її здоров'я; стан навколишнього середовища (чинники довкілля) – на 20%; рівень розвитку системи охорони здоров'я – на 10%; спосіб життя – на 50%. Тобто найбільший вплив на стан здоров'я людини справляє її спосіб життя, важливим компонентом якого є харчування.
Закони раціонального харчування
Назва закону | Зміст закону |
1. Закон кількісної достатності харчування | Енергоцінність раціону має відповідати енерговитратам організму (ізоенергетичний режим для дорослого; для зростаючого організму – надходження енергії збільшується). Маса тіла має бути оптимальною та в дорослої людини залишатися незмінною. Рекомендовано дотримуватись значення маси тіла в межах оптимального ІМТ (індексу Катле). |
2. Закон якісної повноцінності харчування | У харчовому раціоні має бути достатня кількість усіх харчових речовин, необхідних для пластичних, енергетичних процесів та регуляції фізіологічних функцій. |
3. Закон збалансованості | Харчовий раціон має бути збалансованим за змістом різноманітних харчових речовин. |
4. Закон часового розподілу їжі (режим харчування) | їжа має надходити до організму у певний час, через рівні проміжки часу. Найкращим є 4-5 разове харчування. |
5. Закон адекватності | Хімічний склад їжі має відповідати не лише індивідуальним потребам (енерговитрати, стать, вік), але і можливостям організму (стан травлення, обмін речовин, стан здоров'я). |
6. Закон естетичного задоволення | їжа повинна мати приємний зовнішній вигляд, смак, аромат. Вживання їжі має проходити у відповідних приємних обставинах. |
7. Закон безпеки харчування | їжа має бути нешкідливою та безпечно, тобто не містити хвороботворні мікроорганізми, радіонукліди, токсини, важкі метали тощо. |
Отже, раціональне харчування – це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю.
План харчування на кожний день
Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до:
1. Харчового раціону;
2. Режиму харчування;
3. Умов прийому їжі.
Вимоги до харчового раціону:
1) Енергетична цінність раціону повинна покривати енергозатрати організму;
2) Належний хімічний склад – оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин;
3) Добра засвоюваність їжі, яка залежить від її складу і способу приготування;
4) Високі органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура);
5) Різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів їх кулінарної обробки;
6) Здатність їжі (склад, об'єм, кулінарна обробка) створювати відчуття насичення;
7) Санітарно-епідемічна безпечність.
Режим харчування включає час і кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за енергоємністю, хімічним складом і масою по прийомах їжі.
Абетка Харчування. Навіщо харчуватися правильно?
Принципи здорового харчування відповідно до рекомендацій експертів ВООЗ:
1. Раціони харчування повинні складатися з різноманітних продуктів переважно рослинного, а не тваринного походження. 2. Споживайте хліб, зернові продукти, макаронні вироби, рис та картоплю декілька разів на день.3. Споживайте не менше 400 г на добу різноманітних овочів та фруктів, бажано свіжих та вирощених у місцевих умовах екологічно чистих зон.
4. Підтримуйте масу тіла в рекомендованих межах (значення індексу маси тіла від 20 до 25 кг/м) за допомогою нормо калорійної дієти і щоденних помірних фізичних навантажень.
5. Контролюйте вживання жирів, питома вага яких не повинна перевищувати 30% добової калорійності: заміняйте більшість насичених жирів ненасиченими рослинними оліями.
6. Заміняйте жирне м'ясо та м'ясопродукти квасолею, бобами, рибою, птицею або нежирним м'ясом.
7. Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир) з низьким вмістом жиру і солі.
8. Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте частоту вживання рафінованого цукру, солодких напоїв та солодощів.
9. Віддавайте перевагу продуктам з низьким вмістом солі, загальна кількість якої не повинна перевищувати однієї чайної ложки (5 г) на добу, включаючи сіль, що знаходиться в готових продуктах. В ендемічних зонах необхідно вживати йодовану сіль.
10. Приготування їжі на парі, її варіння, тушкування, випікання допомагає зменшити кількість доданого жиру.
11. Пропагуйте годування дітей материнським молоком протягом перших 6 місяців життя.
Немає коментарів:
Дописати коментар